FAQ

  • afzuiginstallaties

  • besturing

  • regelgeving

  • leidingwerk

Welke afzuigunit moet ik kiezen?

Welke afzuiginstallatie het meest geschikt is voor uw situatie, hangt af van een aantal factoren, zoals de benodigde capaciteit, het aantal machines dat aangesloten moet worden en de gebruiksfrequentie. Bekijk voor meer informatie de speciale pagina op onze website.

 

Hoe kan het restafval verwerkt worden?

Riedex afzuiginstallaties bieden verschillende manieren van afval verwerking. De meest gebruikelijke is de B-versie. De B-versie is uitgerust met één of meerdere afvalbakken waarin een plastic zak geplaatst wordt. De plastic zak vult zich met afval en het niveau kan gecontroleerd worden d.m.v. een zichtvenster. Is de zak vol? Dan kan deze dichtgeknoopt worden en vervolgens met het restafval afgevoerd worden. Denk bij het verwijderen van de zakken wel aan het gebruik van een FFP2 mondmasker.

Een andere versie is de zogenaamde P-versie. Deze versie wordt gekozen als een afzuiginstallatie boven op een briketteerpers wordt geplaatst. Het restafval van de bewerkingsmachines wordt rechtstreeks in de pers verwerkt waardoor het afval met een verhouding van ongeveer 8 tot 1 wordt gecomprimeerd. Hierdoor dalen de afvoerkosten van het restmateriaal aanzienlijk of kan het restafval gebruikt worden voor het voeden van bijvoorbeeld een brander.

De RV-versie die Riedex in het gamma heeft is de versie met de draaisluis. De draaisluis wordt gebruikt voor het drukloos storten van materiaal in bijvoorbeeld container of silo. De afzuiginstallatie wordt verhoogd en onder de draaisluis kan bijvoorbeeld een rolcontainer geplaatst worden. Ook kan een RV-versie gelijkvloers geconstrueerd worden waarbij de onderzijde van de draaisluis gelijk is met de vloer. Op deze manier kan via een verdiepingsvloer het materiaal een verdieping lager verder verwerkt worden. Ook wordt steeds vaker gebruik gemaakt van draaisluis bij het vullen van een briketteerpers, het voordeel hiervan is dat de briketteerpers niet op onderdruk gezogen wordt en wordt het interne “vuile” lucht volume ook niet te groot zodat het brandbare volume ook verkleind wordt.

Ten slotte levert Riedex de C-uitvoering die gebruikt wordt om bijvoorbeeld 20-voets containers te vullen. De C-versie bestaat uit een RV-versie gecombineerd met o.a. een transportventilator met leidingwerk om een open of gesloten container te vullen. Deze versie wordt voornamelijk gebruikt bij bedrijven die te veel en/of te snel restafval verwerken en waarbij de andere versies dit niet bij kunnen houden. Daarnaast kan de C-versie bijvoorbeeld ook gebruikt worden voor het circuleren van een materiaalstroom over een briketteerpers doormiddel van een cycloon met ringleiding. De mogelijkheden zijn legio.

Wat zijn nu eigenlijk binnenopstellingen?

Binnenopstellingen zijn filters met een maximale capaciteit van 8000 m3/h en welke geproduceerd zijn volgens de norm EN-16770. Dit is de geldende norm voor binnenopgestelde houtstofafzuiging, maar de norm verruimt dit tot alle aangezogen of bewerkte materialen die vallen in Explosieklasse St1. De minimale onstekingsenergie van het materiaal mag niet lager zijn dan 10 mJ en/of een lagere explosieve grens (LEL) hebben dan 30 gram per kubieke meter lucht.

De filters kenmerken zich door een klein interne “vuile” lucht volume. Dit is de hoeveelheid vervuilde lucht die zich binnen de afzuiginstallatie bevindt voor het gescheiden wordt door de filters en mogelijk voor gevaar kan zorgen door brand of een mogelijke stofexplosie.

Door de kleine afmetingen van het filter en andere verplichte zaken zoals o.a. filterbewaking, drukstootvaste behuizing en minimale prestatie eisen m.b.t. onderdruk en volume, voldoen deze filterinstallaties aan hoge veiligheidseisen zodat ze veilig worden geacht voor gebruik binnen in een werkplaats. Immers, het risico op letsel door brand of explosie is aan de binnenzijde van een gebouw groter dan aan de buitenzijde, omdat er vaker mensen langs het filter zullen bewegen.

Mag een binnenopstelling buiten staan?

Zeker mag een binnenopstelling buiten staan, maar wel met een paar kleine aanpassingen. We adviseren wel om gebruik te maken van een overkapping, maar noodzakelijk is het niet. De unit wordt aangepast op mogelijke weerinvloeden te minimaliseren en ook de uitblaasopening wordt verplaatst van de bovenzijde naar de zijkant van de filterinstallatie. Het is mogelijk om gebruik te maken van een luchtretourkanaal, om zo de warme lucht uit de werkplaats ook weer naar binnen te circuleren.

Wat is het verschil tussen een open en een gesloten container?

In Nederland zijn we veelal gewend om te werken met open containers. De aanduiding “open” container duidt op het gebruik van een filterdoek met afdekzeil om de container te ontluchten. Dit type container kan met een transportventilator afgevuld worden. Naast de voor ons gebruikelijke “open” containers wordt in de landen om ons heen vaak gewerkt met “gesloten” containers. Deze containers zijn volledig van staal en niet aangepast met een opengewerkt dak. Bij deze containers is het van belang om gebruik te maken van een ringleiding, dit heeft tot gevolg dat de transportventilator bestofte lucht circuleert en dus stofdicht moet zijn. Ook zijn andere containerkoppelingen noodzakelijk. En waarbij een open container gebruik kan maken van een drukmeter als volmelding, moet bij een ringleiding gewerkt worden met een niveauschakelaar.

 

Heeft u een andere vraag?

Heeft een vraag die niet beantwoord wordt in onze lijst met meest gestelde vragen? Gebruik onderstaand formulier en kom in contact met een van onze specialisten.

0 of 1000